פסיכולוגיה, אבולוציה ונומרולוגיה
פסיכולוגיה, אבולוציה ונומרולוגיה
ומה זה אומר מביחנת האדם ואושרו האישי
אפשר להביט לעבר העתיד בפסימיות וגם באופטימיות. אם הדברים ימשיכו להיות כפי שהיו עד היום, אופק העתיד ייראה פסימי למדי. אם יתרחש שינוי לטובה, נוכל להביט קדימה באופטימיות.
בלתי אפשרי לנתק את הניתוח הנומרולוגי מהבנה הוליסטית של האדם, ובכלל זה ההתפתחות הפסיכולוגית והנפשית שלו. הבנה בסיסית כזו דרושה לנומרולוג. בלעדיה יהיה הניתוח הנומרולוגי בבחינת דקלום בעל-פה של מאפייני המספרים ותו לא. אדם הוא לא מספר, אם כי בסיוע המספרים ניתן ללמוד עליו הרבה.
מבלי להיכנס לניתוח ערכו של שלב העוברות לתינוק, ולמשתנים גנטיים וסביבתיים, חשיבותו של הקשר הראשוני של התינוק עם אמו למען התפתחותו העתידית הבריאה ידוע זה מכבר.
המחקרים העדכניים מראים כי כבר המבט הראשון שזוכה לו התינוק מאימו בצאתו לאוויר העולם עשוי לקבוע את גורלו. אם המבט שבו זוכה התינוק מהאם הוא חם, אוהב ומשרה ביטחון, יש סיכוי לתינוק לגדול בריא ומאושר. אם לא מתקיים מבט כזה אזי כבר בשלב הזה נוצר שריון אוקולרי ocular armor, שיהווה כמעין מסך עשן לתינוק. ובבוא היום, כשיגדל ויהפוך לאדם בוגר, הוא לא יכול לקרוא את המציאות באופן נכון, יתקשה בהחלטותיו, יהיה חסר ביטחון עצמי, תלותי ויכו"ב. מגבלות אלו מכונות באופן מדויק ומחריד: המגפה הרגשית The Emotional Plaque.
את מקור המגיפה זיהה כבר זיגמונד פרויד, גם אם מִמצאיו היו אז עדיין לא ממוקדים מספיק ולא מובנים. היום קיים יותר מידע, אך מבחינה פרקטית לא התרחש מאז שינוי של ממש. להלן אציין בקצרה את השלבים השונים בהתפתחות המגפה הרגשית, כפי שמופו על-ידי צ'ארלס קוניה.
לאחר השלב האוקולרי, המתרחש מיד לאחר הלידה, כאמור לעיל, ובו נקבע האם התינוק יוצר קשר עין אוהב עם האם, מגיע שלב הינקות. שלב הינקות נמשך כשנה עד שלוש שנים בערך מרגע הלידה. בשלב זה המגע האימהי הוא קריטי לתינוק המתפתח. סיכויי ההישרדות של תינוק שמשולל לגמרי קשר אימהי כזה קלושים.
בתקופת העיבור התינוק הוא חלק מאמו, ושני האורגניזמים נמצאים בקשר תמידי זה עם זה, אשר מספק את העֵירוּר, ההתרגשות וההתלהבות הנחוצים לגדילתו והתפתחותו של העובר. בהגיחו לאוויר העולם, העֵירוּר, ההתרגשות וההתלהבות מגיעים לשיאם בהנקה. אם האם נמצאת בקשר אנרגטי עם התינוק, הפטמות שלה חמות, זקורות ומלאות חיוּת. היניקה חשובה לרווחתו של התינוק, אפילו קריטית לחייו. כאשר הקשר בין האם לתינוק חזק, התינוק חווה תכופות פרכוס אוראלי אורגזטי.
שלב הינקות ומאוחר יותר השלב הגניטלי (בלטינית: גניטוס = איברי הרבייה), חשובים לתינוק במיוחד, מכיוון שרק הפה ואיברי המין יכולים להביא לפרכוס אורגזטי (orgastic convulsion). אזורי גירוי הללו מספקים קשר לחלוח והיתוך במקביל (superimposition) עם אורגניזם אחר ותורמים להתפתחותו הבריאה של התינוק. האינטגרציה בין האזור האוקולרי (עיניים) והאזור האורלי (פה) מתרחשת בשלב הינקות. אם האינטגרציה הזו נכשלת יש קשיים בקואורדינציה של איברים אחרים, ונוצרת חסימה-אוראלית, שיש לה השלכות על יתר שלבי ההתפתחות של הילד. לחסימה כזו יש השלכות חברתיות מרחיקות לכת מאוחר יותר בחיים.
השלבים הבאים החשובים בהתפתחות התינוק הם השלב האנאלי, השלב הפאלי והשלב הגניטלי. רק לילד שעבר בהצלחה דרך השלבים המוקדמים של הינקות בלי טראומה רגשית חמורה יש יכולת פעילות גניטלית בריאה; התינוק מסוגל לביטוי אהבה ועונג בחיבוק גניטלי (קירבתו של התינוק לחום גופה החם של אימו הוא חיבוק גניטלי, למשל), והרגשות הללו מורגשים בעוצמה הכי גדולה באיבר המין של התינוק, שבשלב הזה מתפקד כשלוחה של האורגניזם כולו. המגע חייב להיות עדין ורך. הוא מלווה ברגשות של מתיקות ורוך.החסימה בשלב הגניטלי נוצרת בין היתר מגישה מוראליסטית, דיכוי והתייחסות שלילית למין, בורות כללית ומינית בפרט. השריונות אשר חוסמים את התינוק כבר נוצרו: שריון השרירים, שריון מיני, שריון האופי, שריון חברתי וכיו"ב. אפשר לומר שכבר בשלב הזה נגזר גורלו של תינוק; קרוב לוודאי שהוא כבר נגוע במגיפה הרגשית. האנושות חולה היום. דור אומלל ומדוכא אחד מוליד דור אומלל ומדוכא שני.
כך מתרחשים הדברים מאז הגירוש מגן-עדן ואם לא יחול שינוי, האנושות תשמיד את עצמה במגפה הרגשית האיומה הזאת, אשר מיניות-אלימות מהוות בה גורם קריטי.
האם יש מקום לעידוד? התשובה היא כן. אך יש צורך להשקיע בחזון עתידי.
האם זהו המודל הפסיכולוגי היחידי? התשובה היא לא. ועל כך בכתבה הבאה.
האם המספרים המשמשים לניתוח נומרולגי יבטאו את עצמם באופן זהה אצל כל בני האדם? בלי הבדל מאיזה רקע אישי ופסיכולוגי הם באו? התשובה על שתי שאלת אלו היא כמובן לא. על הנומרולוג או הנומרולוגית לבחון את הרקע של האדם, בדיוק כמו שפסיכולוגים עושים זאת, רק אז הם יכולים לגשת לניתוח ואבחון נומרולוגי מהימנים. לבחינה כזאת של מספרים אקדיש בקרוב כמה מאמרים.
כנסו לכתבה שנייה בנושא: ואלה תולדות גן עדן
אלה שונייה
The Emotional Plaque, Charles Konia M.D.
ראה שם